Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Uluslararası Adalet Divanına, İsrail aleyhine yaptığı; Gazze’de Filistinlilere karşı yürüttüğü eylemlerle BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesindeki yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanması ve Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları askıya alması ihtiyari tedbir talebini içeren başvurunun ilk duruşmasında, mahkeme 2’ye karşı 15 oyla İsrail’in soykırım suçundan yargılanmasını kabul etti.
Güney Afrika Cumhuriyeti bu girişimiyle soykırımcılara karşı insanlıktan yana çok güçlü bir tavır almış ve tarihin ak sayfalarında onurlu yerini almıştır.
Mahkemenin kararını açıklamasının bir gün öncesinde ABD’den gelen ve mahkemeyi etki altında bırakmayı hedefleyen ‘’Gazze şeridinde soykırım belirtisi görmüyoruz, İsrail’i desteklemeye devam edeceğiz’’ açıklamasına ve mahkeme üzerinde kurulan baskılara rağmen 2’ye karşılık 15 oyla bu kararı veren UAD yargıçlarını kutluyoruz. Bu kararla, ikinci dünya savaşındaki soykırım mağduriyetini araçsallaştırıp her türlü insanlık dışı eylemini bununla perdeleyen İsrail soykırımla yargılanan bir devlet olmuştur. Bu durum İsrail’in bir kalkan olarak kullandığı soykırım mağduriyeti kozunu elinden alacaktır.
Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika’nın, İsrail’in Gazze şeridine yönelik her türlü askeri operasyonunu askıya alması yönündeki ihtiyati tedbir talebini tam olarak karşılamamış; İsrail’in soykırımı önlemeye yönelik her türlü tedbiri alması ve bunları bir ay içerisinde bildirmesi yönünde karar vermiştir. Kanaatimizce bu gerçekçi bir karar değildir. Soykırım talimatını veren ve bunu açık bir şekilde dünyanın gözü önünde dile getiren İsrail’in yöneticileridir. Kendilerinin talimatı ve yönlendirmesiyle yapılan eylemleri önlemeye yönelik tedbirler almayacakları da açıktır. Zaten İsrail UAD kararını tanımayacağını açıkça beyan etmiştir. Davanın yargılama sürecinde İsrail ve koruyucuları mahkemeyi etki altına alarak kendilerinin lehine karar çıkarmaya yönelik her türlü girişimde bulunacaklardır.
Mahkeme, ayrıca Hizbullah’ın elindeki esirleri derhal, koşulsuz olarak serbest bırakmasına karar vermiştir. Kanaatimizce bu karar İsrail’in elindeki Filistinli esirleri de derhal, koşulsuz serbest bırakmasını içermediği için eksik bir karardır. Eksiklerine rağmen UAD’nın aldığı karar önemli ve tarihi sonuçları olacak bir karardır. Güney Afrika Cumhuriyeti’ni ve bu kararı veren UAD yargıçlarını kutluyoruz.
Er geç bütün soykırımcılar ve teşvikçileri yargılanmalıdır. İnsanlığa karşı işledikleri suçlar yanlarına kar kalmamalıdır.
ÇOĞULCU DEMOKRASİ PARTİSİ
476