Çoğulcu Demokrasi Partisi, İBB Başkan adayı Doğan Duman ile birlikte Beylikdüzü Çerkes Kültür Evi Derneği’nin kahvaltısına konuk oldu.
17 Şubat 2019 Pazar günü saat 10:30 da gerçekleştirilen kahvaltı programında dernek üyesi hanımların hazırladıkları nefis yiyeceklerin yenmesinden sonra katılımcılara hoşgeldiniz diyen sunucu İshak Akbay, “Bizde ilk sıra her zaman bayanlarındır” latifesiyle sözü ÇDP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Günsel Avcı’ya verdi.
Günsel Avcı, 5 yıllık kısa geçmişi olan derneği gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar dolayısı ile kutladı; leziz sofrayı hazırlayanlara teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Dernek Başkanı Ömer Çötok, derneğin faaliyetlerinden söz etti. Beylikdüzü Belediye Başkanı’nın Çerkesleri bilen ve değer veren bir başkan olduğunu, belediyenin sağladığı olanak ile yakında yeni bir merkeze taşınacaklarını belirtti. Seçim sürecinin barışcı bir ortamda geçeceği ümidini taşıdığını belirten Çötok adaylara başarı dileklerinde bulundu.
Moderasyonu sağlayan İshak Akbay, “Anavatanımızdaki soydaşlarımız da umutlarını bize bağlıyor. Derneklerimizin sayısı artıyor ama ne yazık ki birlik olamıyoruz. ”Kendisinin kesmediği kurbana haram diyenler” ler oluyor. Gelin o kurbanı hep beraber keselim de artık hepimize helal olsun. İşte bu noktada birliği gözeten ve aramızda bulunan cesur yürekli başkan, ÇDP genel Başkanı sayın Faruk Arslandok’a söz vermek istiyorum” diyerek sözü Faruk Arslandok’a verdi.
Arslandok, “Bu pazar sabahı, bu güzide toplulukla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bildiğiniz gibi Çoğulcu Demokrasi Partisi 2014’te kuruldu. Neden böyle bir partiye ihtiyaç duyduk? Çerkesler cumhuriyet tarihimiz boyunca muhtelif partilerde bulundu ama dil ve kültürlerinin kaybolmasına mani olamadılar. Bu tespitle birlikte ‘sorunlarımız mevcut siyasi ortamlarda çözülmüyor, hangi platformda çözebiliriz” diye bir arayışa girdik ve kendi sorunlarımıza kendi temsilcilerimizle sahip çıkmak gerektiği sonucuna vardık. Ülkenin kanunları ve bütçesi yapılırken parlamentoda olmadığımızda ne yazık ki taleplerimiz dikkate alınmıyor ve hayata da geçmiyor. Bu ihtiyaçla kurduğumuz Parti 2015’de 9 bağımsız milletvekili adayı ile genel seçimlere katıldı ve 14.500 kadar oy aldı. Bu Türkiye’deki toplam sayımıza göre ilk bakışta küçük bir sayı fakat Kayseri’de aldığımız 5000 oyun bize sonraki seçimde bir Çerkes milletvekili kazandırması nedeniyle, siyasal bir güç ortaya koymanın önemini somutlamış olduk” dedi.
Seçimlere parti olarak katılabilmek için 42 ilde ve tüm ilçelerin üçte birinde teşkilatlanmak gerektiğini söyleyen Arslandok, ÇDP’nin henüz ciddi maliyet gerektiren bu kadar yaygın bir teşkilatlanmayı kuramadığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Zira ancak kurucuların ve katkı veren sınırlı soydaşın desteği ile ayakta duran bir partiyiz. Bu nedenle 31 Mart 2019 yerel seçimlerine de sadece İstanbul’da bir bağımsız Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ile katılıyoruz. Bir milyon kadar nüfusla dünyada en çok Çerkesin yaşadığı bir il olan İstanbul’da 750 bin dolayında Çerkes seçmen var. Dolayısı ile sayısal varlığın en güçlü şekilde ortaya koyulabileceği şehir İstanbul. Bu nedenle İBBB adaylığının doğru bir strateji olduğunu düşündük. Avukat Doğan Duman, avukatlık mesleğinde işçi örgütleriyle çalışmış, arabuluculuk ve uzlaştırma alanında da deneyimli bir arkadaşımızdır. İBBB adaylığımız partimizi güçlendirmek amacını taşımaktadır. Türkiye’nin her tarafındaki hemşerilerimizden oy isteyeceğiz. Herkesin etki alanında İstanbul’da yaşayan birileri vardır.
Tabii Beylikdüzü’nde ayrı bir durum var, bunu da dikkate almak gerekiyor. Bizim peşinde olduğumuz şey siyasallaşmadır. Çoğulcu Demokrasi Partisi Çerkeslerin kurduğu, gücünü Çerkeslerden alan, diğer topluluklara da kapısı açık bir partidir.”
Arslandok’un konuşmasını tamamlamasından sonra İshak Akbay, “Ne yazık ki genellikle, bize en büyük zararı yine biz veriyoruz. Zararın neresinden dönülürse kârdır, ben de gelin dönelim diyorum. Çerkesleri temsil adına göğsünü gere gere cesaretle ve özveri ile aday olan Doğan Duman’ı yalnız bırakmayalım, destek olalım diyorum. İnanın biz diğer partilerin umurunda değiliz, o partiler de bizim umurumuzda olmasın” diyerek sözü Doğan Duman’a bıraktı.
İBB Bağımsız Başkan Adayı Doğan Duman, “Dilimizi kültürümüzü korumak için yola çıktık” diyerek söze başladı. Tüm milletlerin kardeş olduğunu söyleyen Doğan Duman, “İnşallah tüm milletler dilleri ve kültürleri ile yaşarlar. Allah hepsinin yardımcısı olsun” şeklinde duası olan bir milletin bu ülkeye zarar vermesi hiç mümkün değildir.” dedi.
Doğan Duman sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Kafkasyalılar, Kafkasyayı kaybettik, Osmanlı’ya geldik. Vatanın ne olduğunu, vatan kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi biliriz. Bu vatan bizim de vatanımız. Bu ülkenin birliği için mücadele ediyoruz, fakat yüreğimiz anavatanımız için de çarpıyor. Ama bu vatanımızda da dil ve kültürümüzle var olmak istiyoruz. Ancak bireysel yeteneklerimiz bu kültürü korumaya yetmez. Örgütlü olmalıyız. Tüm derneklerimiz hepimizin evidir ve çok değerli çalışmalar yapıyor. Fakat artık dernekler insanlarımızın bulunduğu yerlere gitmelidir. Biliyoruz ki Çerkes Kültür Evi de bu bölgede ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. Fakat siyasette de olmamız lazım. Anayasa değişikliği sırasında ciddi bir çalışma yaptık ve ilgili makamlara sunduk. Ama yasa koyucuların arasında bizden birileri olmadığı için dileklerimiz hayata geçmedi. Çifte vatandaşlık ve diğer isteklerimizi gerçekleştiremedik; çünkü siyasette bir ağırlık oluşturamadık.
21 Mayıs’lar dernek çalışmaları düzeyinde kalıyor. Halbuki parlamentoda da dile gelmelidir. Masada yoksanız, menüdesiniz demektir. Biz siyasette masada yokuz. T.C.’nin kuruluşunda masada vardık; 120 milletvekilinden 25’i Çerkes idi ama şimdi yokuz.
Biz 11 milyon kadar seçmenin olduğu İstanbul’da 5 milyon oy olarak Belediye Başkanı seçilme hayalinde değiliz. Biz bir meşale yakmak, bir işaret fişeği ateşlemek istiyoruz. Dernekler için iki siyaset yolu var. STK’larımız mevcut siyasi partilere baskı grubu, talep grubu oluşturabilirler. Düne kadar bunu çok iyi beceremedik maalesef. Çerkes Evini, belediye ile olan pozitif ilişkileri sebebiyle tebrik ediyorum. Tüm derneklerimiz, tüm partiler ile ilişki içinde olmalıdır. Bugün STK’larımız kamu kaynağı kullanmadan kamu hizmeti yapıyorlar. Ama biz bu ülkede tüm vatandaşlık görevlerimizi yapıyorken, destek istememe utangaçlığını da artık üzerimizden atmalıyız. Bir yandan da kendi partimizi güçlendirmeliyiz tabii. Parti olarak bize destek veren partiye, biz de destek veririz. Diğer partilerdeki Çerkesleri partilerinin tüzüğü sınırlıyor. Bizim için ise böyle bir çekince olmayacak.
Bizler siyasetten korkutulmuş bir halkız. Halbuki siyasi partiler milli iradenin tecelli etmesine katkıda bulunur. Kanun böyle der. Milli iradenin temsilinde bugün Çerkesler yok maalesef. Biz, temsil edilmeyen milli iradenin mecliste temsili için çalışıyoruz. Üzerimizdeki korkuyu yırtıp atmamız lazım. Türkiye’nin kuruluşunda vardık, bugününde de, geleceğinde de var olacağız, olmalıyız. Demokrasi yarışı bir güzelliktir. Böyle bir yolda sizden ricamız, bu yerel seçimde kullanacağınız 5 oydan 1 ini, İBB Başkanı oyunu, kendiniz için bize, Doğan Duman’a veriniz. Diğer 4 oyu ise istediğiniz, gönlünüzdeki partinin, adaylarına verebilirsiniz. İnşaallah Çerkesler, bu seçimde kendilerine yakışır bir sonuç alırlar. İstanbul’un Başkanlık seçiminde biz de varız diyoruz. Bağrından çıktığımız bu topluluğun desteği ile bize yakışır bir sonuç alacağımızı ümit ediyoruz.”
Duman’ın sözlerini tamamlamasından sonra “Çerkesler ya birlik olacağız, ya da yok olacağız. Birlik olalım, var olalım. Birbirimizi kırmayalım, incitmeyelim.” diyen İshak Akbay sözü Emine Sezgin’e aktardı.
ÇDP Mali işler sorumlusu Emine Sezgin, “Bu seçimde ‘Biz de varız’ diyeceğiz.” Dedikten sonra şunları söyledi:
“ Lütfen çevrenize ulaşın ve duyurun; ‘Nasıl olsa sonuç değişmeyecek’ diye oy vermemezlik edilmesin. Sizlerin diğer partilere vermeyeceğiniz oylarla İBB Başkanının kim olacağı değişmeyecek. Ama sizlerin Doğan Duman’a verdiğiniz oylarla, siz, biz, hepimiz ‘var’ olduğumuzu deklare etmiş olacağız. El ele verirsek her şeye sahip olabiliriz. Güç olabilirsek, diğer partiler bizim ile işbirliği çabasında olurlar. Kadınların desteğinın de çok çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim”.
Toplantı sonunda tüm katılımcılara teşekkür eden dernek başkanı Ömer Çötok, seçimlerde Doğan Duman ve ÇDP’ye başarılar diledi.
258