Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında siyasi yaşama merhaba diyen Çoğulcu Demokrasi Partisi, iller bazında gerçekleştireceği tanıtım toplantılarına İstanbul’da start verdi.
Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP)’nin ortaya çıkmasında etken olan dinamikler ve kuruluş sürecini anlatan video gösterisinin ardından kürsüye gelen ÇDP Genel Başkanı Kenan Kaplan, partilerinin kimden gelirse gelsin Türkiye’nin demokratikleşme sürecini ve istikrarını akamete uğratacak her türlü söylem ve eyleme karşı olduğunu bildirdi.
Partinin tanıtımı için Grand Cevahir Otel’de düzenlenen ve 300 kişinin katıldığı toplantıda konuşan Kaplan, demokratik açılım paketlerinde, Kürtler ve Aleviler dışında hiçbir etnik grubun yer almadığını savundu.
Kaplan, Çerkes taleplerinin de siyasi olduğunu ifade ederek, “ÇDP, bir yıllık çalışma ve istişare süreci sonunda Çerkeslerin varlık sürecinin ancak siyasi bir örgütlenmeyle, tabanın siyasallaştırılarak kimlik bilinci oluşturulmasıyla hedefine ulaşabileceği gerçeğini gördü ve Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin kuruluşuna öyle karar verildi. İnanıyoruz ki siyasal sistem içerisinde var olmadan yapılan kültürel çalışmaların topluma yansıması ve uygulama alanı bulması mümkün değildir. Çözüm siyasal sistem içerisinde etkin bir aktör olmaktan geçmektedir” dedi.
Kaplan, partilerinin hiçbir ideolojinin, siyasi partinin, baskı grubunun projesi ya da uzantısı olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“ÇDP, Çerkes halkının Türkiye Cumhuriyeti ve coğrafyası içinde kendi dili, kültürü ve etnik kimliğiyle eşit bir halk olma, varlığını geleceğe taşıma iradesini çok güçlü bir şekilde ortaya koymasının somut bir sonucu olarak kurulan siyasi bir partidir. ÇDP, kimden gelirse gelsin Türkiye’nin demokratikleşme sürecini ve istikrarını akamete uğratacak her türlü söylem ve eyleme karşıdır.
ÇDP, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde tüm demokratik, insan haklarına saygılı, siyasi yapı ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde olacaktır. ÇDP, ideolojik bir parti değildir.”
Kaplan, Türkiye’nin tüm halklarını eşit olarak gördüklerini belirterek, “devlet eliyle 24 saat tüm anadillerde yayın yapan televizyon ve radyo açılmasını, devlet okullarında ana dillerde eğitim yapılmasını, farklı kimliklerin anayasal teminat altına alınması” taleplerinin hayata geçirilmesini sağlamayı amaç edindiklerini sözlerine ekledi.
194