Çoğulcu Demokrasi Partisi, sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretlerini sürdürüyor. ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Doğan Duman ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan heyet Laz Kültür Derneğini ziyaret etti.
8 Şubat akşamı, Laz Lültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Barışbeşli ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından ağırlanan ÇDP heyeti, Türkiye’deki az nüfuslu halkların sorunlarının ortak olduğunu, mevcut resmi politikalardan etkilenen toplulukların birlikte çalışmalarıı gerektiğini dile getirdi.
İlk sözü alan ve partinin kuruluş süreci hakkında bilgi veren ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin yok sayılan ve asimilasyona terk edilen halkların haklarını savunmak için siyasi arenaya çıktığını, Lazları ve diğer azınlık halkları da parti çatısı altında mücadele vermeye davet ettiklerini söyledi. Faruk Arslandok ÇDP’nin Türkiye’nin demokratik zemini güçlendirilirse sorunların hal yoluna gireceğine inandığını, bu amaç doğrultusunda gayret sarf ettiklerini belirtti.
Çoğulcu Demokrasi Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Doğan Duman da, Çoğulculuğun önemine vurgu yaparak, Osmanlının çoğulcu yapısının cumhuriyet döneminde sürdürülmeyip, asimilasyoncu politikaların devlet politikası haline getirilmesiyle az nüfuslu halkların zor duruma düştüklerini, dillerini ve kültürlerini koruyamayacak düzeye geldiklerini söyledi. “Bizler bir şey yapması gereken son nesiliz. Gelecek nesillerin bizdeki emaneti olan dil ve kültürün korunması için elden gelenin yapılması gerekir” diyen Doğan Duman, böyle düşünenlere bölücü damgası basılmasının büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Doğan Duman, “Asıl mevcut sistemin sürdürülmesi bölücülüktür. Bu sistemde bir kısım halklar asimilasyona teslim ediliyor, yok edilmeye çalışılıyor. Bölücülükse işte bu bölücülüktür. Biz ise bu halkların haklarını savunarak yapılan bölücülüğü ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Anayasanın emrini yerine getiriyoruz” diyerek Lazların da ÇDP çatısı altında bu örgütlü siyasi mücadele içersinde yer almasının sonuca gitmeyi kolaylaştıracağını söyledi.
Laz Kültür Derneği’nin kuruluş dönemi ve yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren dernek başkanı Mehmet Ali Barışbeşli, “Laz örgütlenmesinin tarihinin daha yeni sayılır. 1993 yılında çıkardığımız Ogni dergisiyle birlikte başladığını söyleyebiliriz” dedi. Laz kültürünün köylerde yaşama ortamı bulabildiğini, köylerden kentlere göçler olduğunu, kent hayatının da Laz nüfusu dağıttığını, geçim derdinin baskın gelerek bir araya gelmelerini engellediğini söyleyen Barışbeşli, “Örgütlenmede o kadar başarılı olamadık. Örgütlenmeye taraf insan sayısı maalesef az, onlar da parçalara bölünmüş vaziyette. Bizim öncelikle örgütlenme çalışmalarını başarmamız gerekiyor. Onun için partiye davetinize evet cevabı veremiyoruz. Derneklerimizin iç sorunlarını çözmeden faydalı olamayız. Bugün için de çözümden oldukça uzağız” dedi.
Katılımcıların sırayla söz alarak görüşlerini beyan etmesiyle devam eden toplantı, çektirilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
344
Birbirimizi desteklerden mesafe alırız