ÇDP, kurumlarla diyalog ve 31 Mart yerel seçimlerine yönelik çalışmalar bağlamında gerçekleştirdiği ziyaretlerini sürdürüyor.
ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok yönetimindeki heyet 19 Ocak 2019 Cumartesi akşamı Türkiye dostluk kulüpleri platformunun toplantısına iştirak etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Duman, ÇDP Genel Başkan Yardımcısı Günsel Avcı ve Mali İşler Sorumlusu Emine Sezgin’den oluşan ÇDP heyeti yaklaşık 200 kişiden oluşan katılımcıya seslenerek parti faaliyetleri ve 31 Mart seçimleri hakkında bilgi verme fırsatı da buldular.
Mikrofona ilk gelen ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, katılımcıları selamladıktan sonra parti faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Arslandok, ÇDP’ni 2014 yılında Çerkes kimliğinin siyasi alanda yeterince temsil edilmediğini düşünerek kurduklarını söyledi. Mecliste her dönem Çerkes milletvekilleri olduğunu belirten Arslandok, bu kişilerin dilin kaybolması, kültürün eriyor olması, asimilasyon gibi Çerkesleri derinden sarsan problemleri parlamentoya taşıyıp, bir çözüm arayışına girmedikleri tespitinde bulundu.
ÇDP’nin sadece Çerkesler değil, Çerkesler gibi kültürleri yok olma tehlikesinde olan tüm halkların sesi olmak, bu halkları kimlikleriyle parlamentoya taşımak amacıyla kurulduğunu söyleyen Arslandok, “İleride, alanında donanımlı kadroların siyasete katılımıyla bir Türkiye partisi olmasının önünde hiçbir engel yok. Partimizin vizyonu buna müsaittir” dedi.
2015 seçimlerine, Türkiye’de Çerkeslerin yoğunlukta olduğu illerde dokuz bağımsız milletvekili adayı ile katıldıklarını ve 14.500 oy aldıklarını hatırlatan Arslandok sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu yıl yapılacak yerel seçimlere de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday göstererek katılıyoruz. Adayımız avukat doğan Duman’dır. Kendisi özellikle arabuluculuk üzerinde ciddi deneyimleri olan, derneklerimizde görevler alarak toplumumuza çok hizmet etmiş bir arkadaşımızdır. Ben sözü fazla uzatmadan mikrofonu kendisine bırakıyor, hepinize teşekkür ediyorum.”
Bilahare katılımcılara hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Duman, Türkiye’de Çerkeslerin nüfus olarak üçüncü büyük etnik grubu oluşturduğunu ama siyaset alanında temsil edilmediğini belirterek, bunun bir sorun olduğunu ve yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.
“Bu ülkenin kuruluşunda imzamız var. Çerkesler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun her aşamasında oldular” diyen Doğan Duman, ilk mecliste 120 milletvekilinin 25’inin Çerkes kökenli olduğunu, ilk Bakanlar Kurulu’nda da 11 bakandan ikisinin Çerkes olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
“Sonra tek parti dönemi geldi ve uzun bir sessizlik dönemi oldu. Ama biz bu ülkeye küsmedik. Ülkeyi terk etmedik. Hep vardık, bugün de varız, bundan sonra da var olacağız… Bizler bu demokratik mücadelenin tam ortasında yer almalıyız. Bunda utanılacak, çekinilecek bir şey de yok. Ben burada doğdum, çocuklarım burada doğdu, burada büyüyorlar. Burası benim vatanım. Biz eğer örgütlenemezsek, birlikte olamazsak, dilimizi, kültürümüzü koruyamayıp yok oluruz. Bu güzel kültürün bu ülkeyi zenginleştirecek kendine özgü çok güzel özellikleri var. Bunları Türkiye toplumuna tanıtmalıyız.”
Kurumlarımızın yaptığı çalışmaların çok kıymetli olduğunu söyleyen Doğan Duman, kültür derneklerinin, ekonomik örgütlenmelerin, müzik örgütlenmelerinin, vb diğer örgütlenmelerin hepsinin olması gerektiğini ifade ederek Çerkeslerin bunlardan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu belirtti. Doğan Duman şöyle devam etti: “Örgütlenme alanlarımızdan biri de siyasal alan olmalıdır. Üzerimize adeta ölü toprağı serpilen alan burasıdır. Şimdiye kadar ya bölücü görünürüz diye korktuk, ya da kimliğimizle siyasal alanda yer almak bize yasaklandı. Buna artık bir dur demeliyiz. Bulgaristan’daki Türkleri biliyoruz. Çok zorlu koşullarda siyasallaştılar. Sonrasında girdikleri seçimlerde 36 milletvekilliği, üç bakanlık aldılar. Bugün koalisyon ortağı durumundalar. Bu bir örnektir. Biz de varlığımızı ortaya koyarsak ancak siyaset camiası hem bizi hem taleplerimizi görmeye başlayacaktır. Siyaset platformu ülkenin kaderinin çizildiği yerdir. Nüfusumuzla orantılarsak bugün parlamentoda mevcut 600 milletvekilinin en az 50-60’ı Çerkes olmalıydı. Peki öyle mi? Hayır değil. Bu tabloyu değiştirmeliyiz. ‘Biz, ülkeyi bölmek için değil, birleştirmek için geliyoruz’ sloganıyla ortaya çıkıyoruz. Siyasette olursak, toplumsal yapılanmada bizim taleplerimiz de dikkate alınacaktır.”
İş hayatında en güvenilir kişilerin Çerkesler olduğunu söyleyen Doğan Duman, Türkiye toplumunun siyasette de Çerkeslere güvenmeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday olması konusuna değinen Doğan Duman, İstanbul’un üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın parlayan yıldızı olduğunda herkesin mutabık olduğunu söyledi. “31 Mart’ta gerçekleşecek seçimlerde bu güzel şehrin Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduk. Bizim insanlarımız da İstanbul’u yönetebilir diyoruz. Ama bir hayal peşinde de değiliz. Bizim bu seçimlerdeki hedefimiz Çerkeslerin varlığını ortaya koymaktır. Bu maksatla tüm sivil toplum kuruluşlarımızı ziyaret ediyoruz. Tüm hemşerilerimizle istişare ediyoruz. İstanbul dışındaki kardeşlerimizle de buluşuyoruz ki, İstanbul’da oy kullanmasalar da bu şehirde yaşayan hemşerilerine ulaşıp “İstanbul’da bizim için siyaset yapanlar var. Onlara ulaşın, destek verin” derler diye düşünüyoruz. Biz barışçıyız. Kimseyle savaş için yola çıkmadık. Derneklerimizin farklı bir kulvardaki devamıyız. Sadece daha güzel bir Türkiye, her kültürün kendini ifade edebildiği bir Türkiye hayal ediyoruz. Bu da hepimizin hakkı ve görevi.”
Turan Otel’de gerçekleştirilen Dostluk Klüpleri Platformu toplantısı yenilen yemek sonrası yapılan coşkulu Çerkes dansları ile sona erdi.
288